Vernisáž výstavy "Návrat loutek"

03.12.2013 17:00

Po takřka 50 letech se do divadla J. K. Tyla vrací jeho dřevění herci. Úspěšná prezentace původních českobrodských loutek v muzeu Český Brod a Kolín bude završena otevřením trvalé výstavy v prostorách divadelního hlediště. Představí se Vám výběr zrekonstruovaných loutek z jednotlivých pohádek, který je doplněn o repliky kulis, namalovaných žáky výtvarného oboru naší školy. Bohatý fotografický materiál Vás informuje o historii loutkářského spolku.

   Fotogalerie 

 

Nadšení a tak trochu i zarputilost znovu vyhrály

 

Když před časem paní učitelka a výtvarnice Jarmilka Makovcová znovuobjevila zaprášené poklady v depozitáři místního Podlipanského muzea, rozbušilo se její loutkářské srdíčko. Neodradilo ji, když se první myšlenka vytvořit expozici přímo v muzeu nerealizovala. Ve spolupráci muzea a ZUŠ Český Brod se nakonec loutky vrátily na místo svého působení v padesátých letech minulého století - do sálu divadla J. K. Tyl.

 

Při vernisáži tu mladší loutkové kolegyně v rukou čtyř Brodivadelníků vykouzlily úsměvy a tóny v nadšených dětech sledujících jejich pohádkovou muzikálovou předvánoční feérii. Kromě dětí a jejich rodičů naplnili sál také pamětníci časů, kdy tu loutky hrály v plné parádě i další ctitelé divadla. Ještě před tím jsme se od doktora Mrvíka dozvěděli dost zajímavých podrobností o tehdejším souboru i loutkách samotných. Třeba, že ty nejstarší se poznají podle pohyblivé dolní čelisti, že jádro souboru spolu vydrželo víc jak deset let, první hra souboru Kouzelný koberec se tu odehrála 10. února 1952, do divadelního stupňovitého hlediště se vešlo až 180 dětí, hned v prvním roce shlédlo loutková představení skoro 5000 dětí a k tomu málem tisícovka dospělých, že jedním z důvodů rozpadu souboru byl nástup televizního vysílání. A to všechno víme díky svědomitě vedené kronice loutkoherce Josefa Škorpila.

 

K působivé oslavě návratu loutek přispělo i následné pohoštění podbarvené hudebním doprovodem části Jazz Bandy ZUŠ. Kdo tu slávu 3. prosince nestihl, může si dopřát setkání s dobovými fotografiemi a zejména s loutkami vystavenými v osvětlených vitrínách s dobovými dekoracemi kdykoli při veřejných vystoupeních žáků a učitelů školy nebo jejich hostů.

 

Aleš Kašpar