Pěvkyně Kožená představila nadační fond na podporu ZUŠ

17.02.2016 10:11

 

vydáno:

aktualizace:
16.02.2016 19:29

Praha - Mezzosopranistka Magdalena Kožená se rozhodla podpořit základní umělecké školy (ZUŠ) v České republice založením nadačního fondu. Cílem nadačního fondu je systém vzdělávání poskytovaný ZUŠ chránit, podpořit a upozornit veřejnost na jeho jedinečnost. Poslání a plány fondu budou představeny na donátorském galavečeru 26. února v pražském Rudolfinu. Novináře o tom dnes informoval spolupatron fondu, generální ředitel České filharmonie David Mareček.

 
foto

Patronka fondu Magdaleny Kožené, mezzosopranistka Magdalena Kožená, a spolupatron fondu a generální ředitel České filharmonie David Mareček představili 15. února na tiskové konferenci v Praze projekt na podporu základních uměleckých škol.ČTK Kamaryt Michal

 

"Po prvním kroku na donátorském večeru, kde doufáme, že posbíráme nějaké finanční prostředky, je dalším konkrétním krokem akce Open ZUŠ představující projekty všech škol, která by se měla konat jednou ročně. Ale mým plánem je také jednou do roka uspořádat galakoncert, přispět mým honorářem a dát tak další podnět k činnosti nadace," řekla ČTK Kožená, která začínala svou uměleckou dráhu v jedné z lidových škol umění v Brně.

Hlavní úkoly nově vzniklého fondu jsou zviditelnit systém ZUŠ a přiblížit jej co nejvíce veřejnosti, představit ZUŠ jako prostředí pro vyhledávání, rozvoj a podporu dětských talentů a podpořit ZUŠ při vytváření vlastních projektů a při komunikaci s rodiči a veřejností.

V České republice je 488 základních uměleckých škol (dříve lidových škol umění), ve kterých studuje 247.000 žáků. Aktuálně nabízejí čtyři základní obory - hudební, kam chodí 65 procent žáků, taneční (11 procent), výtvarný (20 procent) a literárně-dramatický (čtyři procenta). "Základní umělecké školy tvoří kořeny naší kulturnosti, naší lásky k umění. Ve světovém měřítku jsou zcela unikátním vzdělávacím systémem, který je třeba hýčkat, rozvíjet a podporovat," prohlásila Kožená.

Startovní událostí nadačního fondu bude slavnostní galakoncert 26. února v Rudolfinu, kde Koženou doprovodí orchestr La Cetra Barockorchester Basel pod taktovkou Andrey Marcona. Společně nabídnou program vystavěný na kontrastu barokních skladeb a děl současných autorů.

Poslání fondu a další jeho plánované kroky zakládajícím donátorům nadačního fondu představí osobně Kožená společně s Markem Ebenem a správní radou fondu na setkání navazujícím na koncert. Cílem večera je oslovit donátory. Koncertu se zúčastní i pedagogové a žáci ZUŠ. Kožená, Marcon i Eben vystoupí bez nároku na honorář. Více informací na www.kozena.cz.

Brněnská rodačka Kožená patří ke světové operní špičce. Pozici jedné z nejvyhledávanějších a nejvýraznějších mezzosopranistek dokládá řada ocenění, které ve své kariéře získala v České republice a v zahraničí, i exkluzivní smlouva s nahrávací společností Deutsche Grammophon.

Autor: 
www.ctk.cz