Pozvánka na operu -

19.10.2015 15:09

V půlce měsíce září jsem obdržel dopis od pana Víta Hostomského s informací, že z Českého Brodu pochází předci hudebního skladatele Engelberta Humperdincka. Jmenovitě pradědeček skladatele, František Xaver Hartmann, nar. v ČB dne 10. 6. 1794 a obývající dům č.p. 35. 

Sám Engelbert Humperdick se narodil nedaleko Kolína nad Rýnem dne 1. 9. 1854, vystudoval kolínskou konzervatoř, obory hudební teorie, hra na klavír, violoncello a varhany. Jeho pozdějšimi rádci mu byli například Richard Wágner, nebo Franz Liszt. Stává se učitelem a pedagogem na konzervatoři, hudebníkem, kapelníkem, novinářem, kritikem, lektorem hudebního nakladatelství a také hudebním skladatelem. Jeho nejznámějším dílem je opera Hänsel und Gretel (Jeníček a Mařenka). Premiéru opery dirigoval tehdy ještě mladý Richard Strauss. I přes počáteční problémy s uvedením opery se stává Jeníček a Mařenka  šlágrem řady divadel a je hrána jak v Německu, Rakousku, tak jí uvádí i české Národní divadlo, nebo Londýn a New York. Později je opera zaznamenávána a náhrána,  je vysílána v rozhlase napříkla z Covent Garden, nebo Metropolitní opery v New Yorku. Libreto je přeloženo z německého originálu do angličtiny a pro české publikum i do českého jazyka a to několikrát. Uvedená opera není jediným dílem skladatele, ale je asi nejúspěšnější. Na sklonku svého života se stává EH členem Pařížské akademie, je mu udělen titul doktor filosofie a byl jmenován čestným členem římské Academie svaté Cecílie. Umírá 27. 9. 1921 v Neusterliz.

A kdo má zájem slyšet jeho operu naživo, tak ať neváhá a vydá se do Státní opery Praha. Informace o představeních najdete na https://www.narodni-divadlo.cz/cs/predstaveni/7868?t=2015-05-26-19-00  nebo si přečtěte o premiéře opery zde https://operaplus.cz/jenicek-a-marenka-ve-statni-opere-kouzelny-svet-mateje-formana-rozesmeje-i-postrasi/